almshovslageri.se

Mina tjänster

skoning av tävlingshästar

Jag har själv arbetat med travhästar i många år, och har på senare år skott ungefär en fjärdedel av Täby galopps tävlingshästar, och jag har lagt ner oerhört mycket tid på att studera hästarnas rörelsemönster och skoningens påverkan av rörelser och prestation. 

Men jag har även ägnat mig mycket åt att genom skoningen försöka förbättra utsikterna för hästarna inom travet och galoppen att hålla för de påfrestningar de utsätts för. Man kan väl säga att det är här jag kommer mest till min rätt, på grund av mitt starka intresse för sporten.

hopp och dressyr

Inom ridsporten har jag inga egna erfarenheter av själva tävlandet, men jag har under hela min karriär försökt sätta mig in i problematiken och försökt hitta de nödvändiga lösningarna. Under några år red jag även intensivt, bl a på Varbergs ridskola, för att bättre förstå vad ryttarna menar när vi diskuterar hästarnas rörelser etc.

Under flera år skodde jag hopptränaren och hästhandlaren Sven Ingvarssons hästar i Kungsbacka, och det var lärorikt, inte minst eftersom Sven själv är utbildad hovslagare och kunde komplettera sina idéer om hästarna med ren yrkeskunskap.

Jag har även arbetat för många andra proffsryttare, som förra landslagsryttaren Emma Rosenqvist och Niclas Parmler, vars Shine Of Light blev årets hopphäst det året jag skodde henne.

Jag skor även till vardags ponnyer, distanshästar, westernhästar, islandshästar, promenadhästar....ja, ni fattar.

avelshästar

Att sköta verkningen av avelshästar på stuterier och hos små uppfödare, är ett ansvarsfullt uppdrag. Främst med tanke på den påverkan hovslagarens arbete har på de små fölens framtida förutsättningar att lyckas prestera och att hålla för det. Men jag tänker också på avelsstona, vars hovar och ben skall klara en stor belastning under dräktighet och också i de flesta fall klara barfotagång året om. Detta kräver ett noggrannt arbete, vilket ibland tyvärr tycks glömmas bort. 

Topphingstarna Scarlet Knight, Uncle Lasse och Super Photo Kosmos huserar på Skråmsta stuteri, där jag sköter hovarna på samtliga hästar och är några av mina återkommande fyrbenta patienter.

Jag har hjälpt många uppfödare och studerat många föl, och har sedan 2013 samarbetat med Skråmsta Stuteri, där jag sköter verkningen av alla hästar året om.

fölkorrigering

En viktig del av avelsarbetet är avklarat när fölen är födda och har kommit på benen, men nu börjar nästa viktiga del - att studera fölens benställning. Det är inte alltid så lätt att granska sina föl där hemma i halmen. Man är glad att fölningen har gått bra, fölen har diat och kommit upp på benen och nog ser han väl ganska ok ut?

Med många års erfarenhet att kritiskt granska hästars benställning, kan jag hjälpa dig att bedöma hur fölet ser ut i sina ben och om någonting behöver göras. Tänk på att fölen växer snabbt och ju förr man gör en insats med verkning och / eller fölskor eller plast, desto snabbare och bättre effekt får man på behandlingen. Jag har utfört många lyckade fölkorrigeringar genom åren och är du osäker, kan det vara en bra investering att helt enkelt göra en fölbesiktning när fölet är 1 - 2 veckor. I vissa fall har jag till och med påbörjat korrigeringen på föl som varit två dagar gamla.

Ibland krånglar allt samtidigt. Travfölet på bilden är korrigerat för parallellförskjutning på höger fram, x-benthet på vänster fram, veka kotor bak och är dessutom ett windswept-föl. En tidig insats och envisa hästägare ledde så småningom till en drastisk förbättring.

skador och sjukbeslag

Med 25 års erfarenhet inom yrket, en gedigen utbildning och bland annat fem år som klinikhovslagare i Halland, behärskar jag alla typer av sjukbeslag och andra nödvändiga åtgärder när din häst är skadad och behöver hjälp med rehabiliteringen.

hornsprickor

Jag har all utrustning för att på ett säkert och skonsamt sätt fixera en besvärlig hornspricka så att din häst snart är på banan igen. Även komplicerade traktsprickor tas om hand på ett säkert sätt. Vid enstaka tillfällen blir jag inkallad av kollegor för att vara behjälplig vid svåra sprickor på deras kunders hästar. Samarbete kollegor emellan är viktigt och det är nödvändigt att utnyttja den kompetens som finns.

mathias@almshovslageri.se

070 - 456 09 05