almshovslageri.se

Hovslagare Mathias Alm

Jag är utbildad vid Sveriges Hovslagarskola i Skara, med de förnämsta instruktörer som går att finna och en massa härliga kompisar som under de två åren i Skara, på Wången och Bollerup, kom att bli ett sammansvetsat gäng. Allt det där är länge sedan nu, examen togs 2005 efter många timmars slit i smedjan och jag hade redan då ett tiotal år som hovslagare på nacken. 

Denna något ovanliga arbetsordning ledde till att dåvarande förståndaren Göran Åkerström, numera chefsveterinär på FEI,  redan vid intagningsprovet beslutade att jag skulle bli ett pilotfall, nämligen den första eleven någonsin som gått igenom hovslagarskolan utan en handledare. Därför ordnade han, utan min vetskap, så att den framstående hopptränaren och hästhandlaren Sven Ingvarsson, som själv är utbildad hovslagare, ringde upp mig och blev en fast kund hos mig i fem år.

Tidigare hade jag, efter mina år som hästskötare inom travet, skott åt många professionella travtränare, bland andra Per-Olof Pettersson, Jon W Pedersen, Anders Christiansson, Benny Andersson, Leif Borg, Jörgen Wickman, Patrik Södervall och Helen Ann Johansson. Men det var också många ridhästar av olika sorter som vilade i knät och jag jobbade tidigt på att lära mig om alla sorters hästar och deras behov.

Under en mycket intressant och lärorik femårsperiod, arbetade jag som klinikhovslagare på Hallands Djursjukhus i Slöinge, och assisterade även i mån av tid som djursjukvårdare. Detta gav mig en fördjupad inblick i diagnostisering och behandling av hovskador, men även i den terapeutiska delen av hovslagarjobbet och hur vi kan påverka prognosen hos den skadade hästen och förbygga nya skador. Ibland kan lyckan bestå i att se en frisk häst vid ett återbesök!

På senare år har jag mestadels skott galopphästar åt några av Täbys (numera Bro Park) mest framgångsrika tränare, vilket i sig är en ständig utmaning. Tommy Gustafsson, Catharina Vång, Maria Sandh, Lars Kelp och Maria Johansson för att nämna några. Kraven är höga och marginalerna små. Fullblodens känsliga hovar lämnar inget utrymme för misstag, samtidigt som de kräver erfarenhet och handlingskraft och när de stora loppen ska ridas, gäller det att allting är perfekt.

Jag har under de senaste åren även skött verkningen på alla fölston, avelshingstar och föl på Skråmsta stuteri, vilket är en både intressant och rolig uppgift. Här kommer mitt stora intresse för hästens exteriör och möjligheterna att påverka fölens förutsättningar att utvecklas till toppindivider till nytta.

Jag känner tacksamhet och ödmjukhet inför alla de kunder som har anlitat mig och välkomnar dig som ny kund. Jag hoppas kunna hjälpa dig och din häst att nå ert mål.

Väl mött i stallarna!

mathias@almshovslageri.se

070 - 456 09 05